duinen

Geschiedenis

De Heerlijkheid: het verleden

In 1915 kocht Arie van der Werf, bijgenaamd Ruige Aai, voor fl. 6.675,- een stuk land waarop hij samen met zijn vrouw Marretje in 1916 een boerderij bouwde. Dat werd de hoeve waar zij gingen wonen en werken.

In 1938 werd het spul, dat toen nog De Plaats heette, verkocht aan Bram de Ridder die er zijn dochter en schoonzoon liet wonen.

Tijdens de opstand van de Georgiërs tegen de Duitsers, die tegen het eind van de tweede wereldoorlog op Texel en ook in Eierland woedde, raakte de stolp zwaar beschadigd. Na de oorlog werd hij weer bewoonbaar gemaakt maar in de zware storm van februari 1953 (bekend als de watersnoodramp vanwege de vele slachtoffers in Zeeland) woeien er vele dakpannen af. De boerderij kwam onbewoond te staan en raakte steeds verder [2] in verval.

Dat duurde tot in 1961 het echtpaar Hendrik Tromp en Dieuwertje Stuurman besloten hem te kopen en te restaureren. Zij waren de (schoon)ouders van de huidige eigenaren, Peter en Elske Tromp.

Henk Tromp, werkzaam als wachtmeester bij de Rijkspolitie, begon met hulp van vrienden de bouwval die hij had gekocht te herstellen en te verbouwen tot een complex recreatiewoningen die hij kon verhuren. Hij gebruikte afgedankt materiaal dat hij vond, zoals telefoonpalen die geen dienst meer deden. Vanaf 1965 werd de stolp verhuurd aan vakantiegasten uit binnen– en buitenland.

Aan de periode van het herstel dankt De Heerlijkheid haar naam. Als Henk Tromp opstond van een bakkie koffie bij de gebroeders Burst, eigenlijk Witte maar zo genoemd naar hun hoeve in de naburigheid, zeiden de broers: “Ga je weer naar je heerlijkheid?” Toen Henk Tromp dat een aantal keren gehoord had, zei hij: “Zo gaat hij heten.” Hij vond het een toepasselijke naam. Voor hem was het werk aan de boerderij een welkome afwisseling in het politiewerk. Daar midden in het land kon hij zijn eigen, vrije gang gaan en werd hij door niemand gestoord.

En zo heet de gerestaureerde stolp tot op de dag van vandaag: De Heerlijkheid.

De Heerlijkheid: heden en toekomst

In 1994 is het complex in handen van Peter en Elske Tromp gekomen die zijn doorgegaan met de verhuur van de appartementen. Vele gasten uit de tijd van hun ouders, komen nog steeds. Sommigen die als kinderen rond de boerderij gespeeld hebben, komen nu met een eigen gezin.

Door de jaren heen zijn er aan de stolp heel wat verbeteringen aangebracht. In 2010 zijn Peter en Elske begonnen de vier appartementen aan te passen aan de eisen van vakantiegangers in de huidige tijd.

Een deel van het interieur is door Peter zelf gebouwd, een keuken in het ene huis, bedden en tafels in het andere. Veel van zijn materiaal haalt hij weg uit boerderijen die niet langer worden bewoond en staan te wachten op de sloop. Hergebruiken is voor de familie Tromp een manier van werken en leven.